Search

Kinderopvang Amsterdam voorlopig dicht om moeder met coronavirus - Trouw

Kinderopvang Amsterdam voorlopig dicht om moeder met coronavirus - Trouw

Een kinderopvang in Amsterdam sluit twee weken de deuren na de vaststelling van het nieuwe coronavirus bij een vrouw uit Diemen. Zij is de moeder van een van de kinderen in die opvang. 

Het bedrijf CompaNanny heeft daar zelf toe besloten. Het is niet bekend of het kind zelf ook besmet is geraakt. Geen van de kinderen of medewerkers vertoont ziekteverschijnselen.

De ziekte Covid-19, die wordt veroorzaakt door het virus, werd in de nacht van donderdag op vrijdag bij de vrouw vastgesteld. Na laboratoriumonderzoek in het Amsterdam UMC werd het resultaat in het laboratorium van het RIVM bevestigd. De vrouw was recent in het noorden van Italië, waar vorige week het virus op grote schaal uitbrak. De vrouw zou geen link hebben met de eerste patiënt uit Tilburg, die eveneens in Lombardije is geweest, en vermoedelijk daar de ziekte heeft opgelopen.

Volgens het AD is de vrouw een medewerkster van het Amsterdam UMC, wat door een woordvoerder van het ziekenhuis wordt bevestigd. Ze doet geen werk met patiënten, meer wordt om privacyredenen niet bekend gemaakt. “Toen bleek dat ze corona had, is ze meteen naar huis gestuurd,” zegt Van den Broek.

De vrouw hoeft niet in het ziekenhuis te worden opgenomen, daarvoor zijn de klachten niet ernstig genoeg. GGD Amsterdam, waar Diemen onder valt, is begonnen met een contactonderzoek. Daarbij wordt nagegaan met wie de vrouw onlangs contact heeft gehad, en wie dus mogelijk ook besmet zouden kunnen zijn. 

GGD Limburg: schrap evenementen in de grensstreek 

De GGD in Limburg roept op tot het schrappen van evenementen waar veel publiek op af komt in de grensgemeenten. Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten, die vorig weekend een weekje waren opgeschoven vanwege het stormachtige weer. 

Het gaat om de gemeenten Sittard-Geleen, Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade. Deze gemeenten liggen vlak langs Duitse regio’s waar mensen besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. Volgens hoofd infectiezorg Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg komen op dergelijke evenementen vaak ook veel Duitsers uit de grensstreek af. Of de afgelastingen ook voor voetbalwedstrijden gelden, is nog onderwerp van discussie.

Ook werd er vanochtend in de Duitse plaats Herzogenrath een nieuw geval van het coronavirus vastgesteld.  Herzogenrath ligt op ongeveer 2 kilometer van het Limburgse Kerkrade. Het gaat om een vrouw uit Herzogenrath die bij de carnavalsviering in Gangelt op 15 februari was, waar nog meer mensen het virus hebben opgelopen. De vrouw bevindt zich momenteel in quarantaine in haar eigen huis. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zitten ondertussen duizend mensen in quarantaine. Daar zijn twintig gevallen vastgesteld. Het openbare leven in Gangelt is grotendeels stil komen te liggen door het longvirus.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar een patiënt ligt met het nieuwe coronavirus.Beeld ANP

‘Patiënt nul heeft goed gehandeld’

De 56-jarige man uit Loon op Zand, waarbij gisteravond als eerste patiënt in Nederland het coronavirus werd vastgesteld, was niet besmettelijk tijdens het vieren van carnaval. Dit heeft burgemeester Theo Weterings vrijdagmiddag gezegd tijdens een persconferentie in Tilburg. Het gaat momenteel relatief goed met de man. Dusdanig dat er wordt nagedacht om hem verder thuis te laten uitzieken.

“De patiënt heeft goed gehandeld: bij de eerste verschijnselen is er direct contact opgenomen met de huisarts. Vervolgens is hij opgenomen, en onderzocht in het ziekenhuis. Deze handelswijze is voor het ziekenhuis een volstrekt normale procedure”, benadrukte de burgemeester. “Ook vandaag is het ziekenhuis normaal in bedrijf, en kunnen de mensen met een afspraak die gewoon nakomen”, zei Weterings, die ook de media vroeg de privacy van de man en diens familie te respecteren. Twee basisscholen in Loon op Zand gaan maandag, na de carnavalsvakantie, gewoon open, ook al werken twee familieleden van de besmette man op de scholen. 

‘Tientallen mensen worden in de gaten gehouden’

De GGD houdt ‘enkele tientallen mensen’ uit de omgeving van de man in de gaten. Zij hebben nog geen klachten, maar dat wil niet zeggen dat ze niet besmet zijn. Dat is pas over een paar weken duidelijk, wanneer de incubatietijd voorbij is. “Als je het virus hebt binnengekregen en je bent klachtenvrij, ben je niet besmettelijk. Maar als iemand geen klachten heeft, weet je niet of diegene het virus heeft”, zei arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Tilburgse ziekenhuis waarin de man ligt. Volgens Murk lijdt de man aan een milde vorm van de ziekte, en is er goede hoop dat hij snel weer herstelt.

De patiënt uit Loon op Zand is kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. Daar zijn volgens de Italiaanse autoriteiten al ruim vierhonderd besmettingen gemeld. Wanneer de man precies uit Italië is teruggekomen, kon Ariene Rietveld, arts infectieziektebestrijding GGD Hart van Brabant, niet zeggen. Wel is duidelijk dat de man tijdens de carnaval nog geen klachten had en mensen niet kon besmetten. Woensdagavond meldde hij zich met klachten bij het Elisabethziekenhuis in Tilburg en werd daar opgenomen. Donderdag werd de GGD ingeschakeld en bleek de man het coronavirus te dragen. De GGD heeft daarop gesproken met de man om te achterhalen met wie hij wanneer nog contact heeft gehad. Op basis daarvan nam de GGD met tientallen mensen contact op die vanaf woensdag contact met hem hadden.

De persconferentie in het Paleis-Raadhuis vanmiddag. Beeld ANP

‘Familie maakt zich niet al te druk’

“Het gaat nu goed met hem. En inderdaad, hij heeft hier in Loon op Zand carnaval gevierd na terugkomst uit Italië”, zegt Tobias Rapati, familielid van de man, tegen onze verslaggever. “Ik stond tijdens de optocht als dj op een wagen, zag hem beneden staan bij café De Kiosk, tussen een hele hoop andere mensen.” Het is volgens Rapati een hardwerkende man. De familie maakt zich niet al te druk. “Het is een gezonde vent, en lid van de plaatselijke tennisvereniging.”

Volgens eigenaar Joris Goutziers is de man niet binnen geweest in café De Kiosk. “Maar hij stond hier inderdaad voor de deur. Gelukkig? Nou ja, diegene die naast hem stond is misschien wel binnen geweest. We maken ons niet te druk.”

Informatienummer

Vandaag wordt het publieksinformatienummer 0800-1351 geopend. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen daar terecht. Het telefoonnummer is speciaal bedoeld voor een goede informatievoorziening in crisistijd.

Bekijk hieronder het actuele besmettingsoverzicht in deze interactieve kaart van onze Belgische collega’s van HLN.              

Geen extra maatregelen op Schiphol of Universiteit Tilburg 

Luchthaven Schiphol neemt geen extra maatregelen nu het nieuwe coronavirus ook in Nederland is opgedoken. Dat betekent onder meer dat reizigers nog altijd niet gecontroleerd worden op een mogelijke besmetting. Een woordvoerster benadrukt dat Schiphol in nauw contact staat met het RIVM en de GGD en hun adviezen opvolgt. Schiphol is volgens haar voorbereid en heeft verschillende scenario’s en draaiboeken klaarliggen. 

Ook Eindhoven Airport controleert op advies van het RIVM nog geen reizigers. Als dit nu wel zou gebeuren, dan zouden vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord. Daarom is zo’n maatregel niet passend, aldus Eindhoven Airport.

Ook de universiteit van Tilburg, met ruim 17.000 studenten, neemt geen extra maatregelen nadat in de stad iemand is aangetroffen met coronabesmetting. De universiteit zegt de ontwikkelingen wel nauwlettend in de gaten te houden. Studenten krijgen het advies de richtlijnen van RIVM, Buitenlandse Zaken en GGD te volgen. Nieuw binnenkomende studenten en uitwisselingsstudenten die in de lopende periode voor het eerst op Tilburg University zijn aangekomen, worden apart benaderd door het internationale kantoor van de instelling.

MH17-proces gaat door, wel hygiënische maatregelen

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus. Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar het proces plaatsvindt, worden pompjes met een handontsmettingsmiddel geplaatst en trapleuningen, deurklinken en toiletten worden vaker gereinigd. Als het virus zich verder uitbreidt, wordt bekeken of andere maatregelen nodig zijn. De rechtbank heeft daarover contact met het RIVM. Voor het proces is meer dan een jaar uitgetrokken.

Contactonderzoek

De besmetting van de man uit Loon op Zand is vastgesteld door onderzoek in het ziekenhuislaboratorium. “De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest”, aldus het RIVM. Op hun - momenteel druk bezochte - website legt het RIVM uit hoe een contactenonderzoek verloopt, en wat mensen die zich ongerust maken of zij besmet kunnen worden kunnen doen. 

Deze mensen worden gecontroleerd op mogelijke ziekteverschijnselen, als ze die hebben, worden ook zij geïsoleerd. Door zo’n contactenonderzoek worden nieuwe patiënten makkelijk gevonden en kan verspreiding van de ziekte worden voorkomen. 

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels, bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. De contacten die bij de GGD in beeld zijn, moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Ook moeten ze melding maken van eventuele andere klachten die zij hebben.

Ziekenhuis gewoon open 

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is vrijdag gewoon in functie en toegankelijk. Alle operaties en afspraken gaan door. “Voor ons is er geen reden iets te veranderen”, liet een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdagochtend vroeg weten. Bezoekers en verplegend personeel maken zich op het eerste gezicht weinig zorgen, zo valt op te maken uit een rondgang vrijdagochtend. “Ze moeten er niet zoveel ophef over maken”, zegt een vrouw die bij het Elisabeth naar binnengaat. “Het is wat kuchen en wat koorts. Dat is het.”

De besmette man ligt in een van de vijftig isolatiekamers van het ziekenhuis. Zo’n kamer heeft zogenoemde onderdruk, zodat het virus niet naar buiten kan. Verplegers dragen beschermende kleding. “Alles is volledig veilig”, aldus het ziekenhuis. Op een doorsnee dag liggen er ongeveer dertig patiënten in die isolatiekamers. Dat kan zijn vanwege ziektes als MRSA en het norovirus. 

Om te voorkomen dat het coronavirus zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. 

Het leek de afgelopen week een kwestie van tijd voor een besmetting in Nederland zou opduiken. Vorig weekend greep het virus om zich heen in Italië. Daarna volgden steeds meer Europese landen.

De Nederlandse aanpak blijft voorlopig gericht op het indammen van de ziekte, door ziektegevallen te isoleren en zo verdere verspreiding te voorkomen. Dat blijft zo zolang dat mogelijk is.

Nederland is goed voorbereid op de komst van het virus, zo herhaalden het RIVM, de GGD’s en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de afgelopen week meermalen. Nederland werd deze week geleidelijk voorbereid. Waar het RIVM de kans op een Nederlandse patiënt aan het begin van de week nog ‘klein’ noemde, sprak Bruins woensdagavond van een ‘reële kans’.

Coronavirus: meestal mild, maar riskant voor zieken en ouderen

Over het nieuwe coronavirus, dat voluit SARS-CoV-2 heet, wordt steeds meer duidelijk. Zo staat vast dat de ziekte die het veroorzaakt bij de meeste patiënten (80 procent) mild verloopt. Zij herstellen binnen enkele dagen. In circa 17 procent verloopt de ziekte ernstiger. Dan ontstaan bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of longontstekingen. Ouderen en zieken lopen meer risico.

Het virus dook in december vorig jaar voor het eerst op, in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Het heeft sindsdien zeker 2800 mensen het leven gekost, vooral in China. Volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten overlijdt 2,3 procent van de patiënten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in Nederland de bestrijding van het virus coördineert, gaat uit van 2 procent en benadrukt dat het “een grove schatting” is.

Jonge mensen overlijden vrijwel nooit aan het virus. Van de patiënten onder de 40 stierf in China slechts 0,2 procent, becijferde de Chinese evenknie van het RIVM vorige week in een wetenschappelijke publicatie. Van de veertigers die de ziekte kregen, die COVID-19 heet, overleed volgens het onderzoek 0,4 procent.

Van de vijftigers overleeft 1,3 procent het niet, van de zestigers 3,6 procent, onder zeventigers is het sterfterisico 8 procent en van de patiënten die 80 jaar of ouder zijn kwam 15 procent te overlijden. Mannen lopen een hoger risico dan vrouwen.

Mensen die al ziek zijn lopen een verhoogd risico. Dat geldt het meest voor hart- en vaatpatiënten, gevolgd door mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Was u handen, ga niet naar de huisarts - maar bel 

Het advies aan Nederlanders die bang zijn voor besmetting, blijft om handen regelmatig en goed te wassen, eventueel met desinfecterende gel. Het virus kan alleen worden overgedragen bij nabij contact (minder dan twee meter), waarbij bijvoorbeeld hoest- of snot-deeltjes worden ingeademd. Het dragen van een masker heeft volgens het RIVM geen zin.

Wie zelf symptomen heeft en mogelijk in contact is geweest met iemand die besmet is, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland, kan bellen met de huisarts. Die komt indien nodig aan huis. Naar de huisartsenpraktijk gaan wordt afgeraden, omdat dat kan leiden tot verspreiding van het virus.

Eerder deze week leek het er even op alsof er al een eerste patiënt op Nederlands grondgebied geweest was. Een 47-jarige Duitser met het virus had eerder in februari overnacht in een hotel in het Limburgse Vlodrop, zo maakte het RIVM dinsdagavond bekend. Later bleek dat de man bij dat bezoek nog lang niet ziek was, en het virus dus niet kan hebben overgedragen. Wel besmette hij drie andere feestvierders tijdens het carnaval in zijn Duitse woonplaats Gangelt. 

Met medewerking van verslaggever Orkun Akinci. 

Let's block ads! (Why?)



2020-02-28 16:30:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRyb3V3Lm5sL2Jpbm5lbmxhbmQva2luZGVyb3B2YW5nLWFtc3RlcmRhbS12b29ybG9waWctZGljaHQtb20tbW9lZGVyLW1ldC1jb3JvbmF2aXJ1c35iNWQ0ODQ1ZS_SAQA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.