Search

Australische regering blijft verband klimaatverandering ontkennen - NU.nl

Australische regering blijft verband klimaatverandering ontkennen - NU.nl

Australië is in de greep van ongekende bosbranden, die het gevolg zijn van een drie jaar durende droogte. Wetenschappers zeggen dat die droogte wordt versterkt door klimaatverandering. De Australische regering onder leiding van premier Scott Morrison blijft dit verband echter ontkennen, zo meldt persbureau Reuters dinsdag.

Australië is niet van plan de uitstoot van broeikasgassen sneller te verlagen. Het land heeft een grote steenkoolindustrie en een relatief hoge uitstoot.

Bosbrandonderzoekers en klimaatwetenschappers zijn er tamelijk helder in: klimaatverandering is één van de oorzaken van de extreme droogte die Australië al drie jaar teistert. De vorige zomer was de heetste ooit gemeten, en deze zomer is in Australië al twee keer het record voor de hoogste gemiddelde temperatuur gebroken. Door deze hitte neemt de verdamping sterk toe, waardoor de bossen sneller uitdrogen - en bosbranden moeilijker te controleren zijn.

Diezelfde wetenschappers voegen eraan toe dat er ook altijd andere oorzaken meespelen. Bosbeheer is er een, net als natuurlijke klimaatschommelingen. Dergelijke schommelingen in de oceanen zorgen in Australië altijd voor een afwisseling van jaren met meer en minder regen. Boven de Indische Oceaan is de luchtdruk het afgelopen jaar hoger dan normaal, waardoor depressies met regen op afstand blijven. Klimaatwetenschappers zeggen dat beide oorzaken samen de extreme droogte in het land verklaren.

Regering: Bosbranden komen door natuurlijke oorzaken

De Australische regering noemt echter alleen natuurlijke oorzaken en bosbeheer als oorzaken van de branden, en ontkent dat die worden versterkt door klimaatverandering. Ondanks groeiende binnenlandse kritiek blijven premier Scott Morrison en de voor klimaat verantwoordelijke energieminister Angus Tailor bij hun standpunt, zo meldt persbureau Reuters.

Tijdens het woeden van de bosbranden is het volgens Tailor niet het juiste moment om het te hebben over uitstootverlagingen. "Australië doet op dat vlak bovendien zijn deel."

Australische klimaatbeleid: zwakke doelen, hoge uitstoot

Daarbij verwijst de energieminister naar de Australische klimaatdoelen. Het land heeft tot doel om de uitstoot van broeikasgassen met 26 tot 28 procent te verlagen. Dit is echter niet een doel voor het jaar 2020, zoals in Europese landen gangbaar is, maar pas voor 2030. Om de temperatuurstijging onder de in Parijs afgesproken 1,5 graad te houden, moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 al bijna zijn gehalveerd. Van rijke industrielanden wordt daarbij verwacht dat ze op kop gaan.

Ook hanteert Australië voor het binnenlandse klimaatdoel niet het gebruikelijke basisjaar 1990, maar 2005. Rond dat jaar bereikte de Australische uitstoot zijn piek. Tot nu toe zijn substantiële emissiereducties uitgebleven.

Daarnaast heeft Australië per inwoner een relatief hoge uitstoot - een Australiër stoot gemiddeld bijna twee keer meer CO2 uit dan een gemiddelde Nederlander. Die 'uitstoot per capita' is ook iets hoger dan in de VS. Alleen rijke oliestaten als Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een nog (aanzienlijk) hogere uitstoot per inwoner.

Steenkool is de belangrijkste reden dat de Australische uitstoot hoog is. Dat exporteert Australië niet alleen, maar gebruikt het zelf ook veel: de meeste elektriciteit in het land wordt in kolencentrales opgewekt. Daarnaast heeft Australië door een flinke aluminiumindustrie en door grootschalig gebruik van airconditioners een hoog stroomgebruik. Vanwege de omvang van het land zijn binnenlandse transportemissies ook relatief hoog. Tot slot vindt er in het land netto ontbossing plaats - ook een bron van CO2.

Australië probeert ook ambitieus klimaatbeleid van anderen te remmen

Tot slot staat Australië er door de jaren heen om bekend tijdens VN-klimaatconferenties ambitieuze maatregelen te blokkeren - vaak samen met Brazilië, Rusland, Canada, Saoedi-Arabië en Turkije, en in het verleden ook de VS.

Zo heeft Australië er tijdens de klimaattop in Madrid van december 2019 mede voor gezorgd dat overtollige emissierechten uit het inmiddels verjaarde Kioto-protocol op de markt blijven. Landen hebben zo meer emissieruimte om onderling te verhandelen. Dat houdt de koolstofprijs laag, waardoor het gebruik van relatief vervuilende energiebronnen zoals kolencentrales betaalbaar blijft voor landen. Australië exporteert vooral veel steenkool naar Aziatische landen als China, Japan, Zuid-Korea en India.

Door het in stand houden van de oude rechten hebben landen ook simpelweg meer ruimte om uit te stoten. Als gevolg zal de mondiale opwarming naar schatting met nog een tiende graad verder stijgen.

Huidige emissiedoelen van landen binnen het Parijsverdrag zijn ruim onvoldoende om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. Als landen hun emissiedoelen voor 2030 realiseren, zal dat op termijn leiden tot een opwarming van circa 3,3 graden - de Kioto-rechten meegerekend.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-07 13:09:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3Lm51Lm5sL2tsaW1hYXQvNjAyMjE5MC9hdXN0cmFsaXNjaGUtcmVnZXJpbmctYmxpamZ0LXZlcmJhbmQta2xpbWFhdHZlcmFuZGVyaW5nLW9udGtlbm5lbi5odG1s0gFnaHR0cHM6Ly93d3cubnUubmwva2xpbWFhdC82MDIyMTkwL2F1c3RyYWxpc2NoZS1yZWdlcmluZy1ibGlqZnQtdmVyYmFuZC1rbGltYWF0dmVyYW5kZXJpbmctb250a2VubmVuLmFtcA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.