Search

Aung San Suu Kyi sluit oorlogsmisdaden tegen Rohingya in Myanmar niet uit - NU.nl

Aung San Suu Kyi sluit oorlogsmisdaden tegen Rohingya in Myanmar niet uit - NU.nl

De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft woensdag laten weten dat niet kan worden uitgesloten dat het leger "disproportioneel geweld" heeft gebruikt in de strijd tegen Rohingya-rebellen in 2017. Deze mogelijke oorlogsmisdaden zijn echter geen genocide, zoals de beschuldiging door Gambia luidt.

Suu Kyi voerde woensdag het woord namens Myanmar voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Ze benadrukte dat als er bewijs is voor eventuele misdaden tegen de menselijkheid, dit bestraft zal worden door Myanmar zelf.

"Maar dat er sprake is geweest van genocidale bedoelingen kan niet de enige uitleg zijn voor dit complexe gewapende conflict", aldus de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991. Ze noemde de omschrijving van de situatie in Myanmar door Gambia "misleidend".

Suu Kyi zei dat er sinds 2016 sprake is van een binnenlands gewapend conflict nadat rebellen in 2016 verschillende politieposten aanvielen in Myanmar. En ook nu zou er nog gevochten worden in de staat Rhakine in Myanmar waar veel van de Rohingya's leven.

Als een reactie op de aanvallen door rebellen zijn volgens de Verenigde Naties (VN) complete dorpen in Rhakine in brand gestoken en werden vrouwen en meisjes verkracht. 15.000 tot 25.000 mensen kwamen om, honderdduizenden anderen vluchtten naar buurland Bangladesh. Rapporteurs omschreven dit als een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen.

Suu Kyi spreekt voor het Internationaal Gerechtshof. (Foto: Reuters)

Gambia stapte in november naar het hof

In 2018 verscheen een rapport van de VN waarin wordt gesteld dat het leger van Myanmar in 2017 duizenden leden van de islamitische Rohingya-minderheid met "genocidale bedoelingen" heeft vermoord en verkracht.

Gambia stapte daarop in november vorig jaar naar het Internationaal Gerechtshof omdat het Myanmar schuldig acht aan genocide.

Dinsdag vroegen vertegenwoordigers van het overwegend islamitische Gambia aan het hof om restricties aan Myanmar op te leggen omdat er nog sprake zou zijn van "zinloze moorden" op de Rohingya's.

Uitspraken van het hof zijn bindend, maar dat betekent niet dat deze altijd worden uitgevoerd.

Let's block ads! (Why?)



2019-12-11 10:21:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMic2h0dHBzOi8vd3d3Lm51Lm5sL2J1aXRlbmxhbmQvNjAxNzAyNy9hdW5nLXNhbi1zdXUta3lpLXNsdWl0LW9vcmxvZ3NtaXNkYWRlbi10ZWdlbi1yb2hpbmd5YS1pbi1teWFubWFyLW5pZXQtdWl0Lmh0bWzSAXJodHRwczovL3d3dy5udS5ubC9idWl0ZW5sYW5kLzYwMTcwMjcvYXVuZy1zYW4tc3V1LWt5aS1zbHVpdC1vb3Jsb2dzbWlzZGFkZW4tdGVnZW4tcm9oaW5neWEtaW4tbXlhbm1hci1uaWV0LXVpdC5hbXA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.