Search

Sinterklaas op weg naar Apeldoorn: dit kun je verwachten - RTL Nieuws

Sinterklaas op weg naar Apeldoorn: dit kun je verwachten - RTL Nieuws

Dit jaar komt de Sint niet per stoomboot aan. Dat komt volgens het Sinterklaasjournaal omdat het nieuwe paard van Sinterklaas, 'Ozosnel', bang is voor water. Als ze daarom per boot zouden aankomen, zou het paard het 'Spaans benauwd' krijgen, zegt de paardenpiet. De trein waar de Sint mee komt is een oude stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. 

Gure dag

De gemeente Apeldoorn verwacht vandaag tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers. Zij zullen zich goed moeten inpakken, want de verwachting is dat het een gure dag wordt.

Roetveegpiet

Bij de landelijke intocht zal Sinterklaas alleen vergezeld worden door roetveegpieten. De gemeente Apeldoorn volgt daarin het besluit van de NTR.

De omroep heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal zwarte pieten geleidelijk afgebouwd.

Demonstraties

Omdat er bij de intocht in Apeldoorn alleen roetveegpieten te zien zullen zijn, heeft actiegroep Kick Out Zwarte Piet laten weten niet te komen demonstreren.

Drie andere groepen hebben zich wel officieel aangemeld om te demonstreren. Het gaat in ieder geval om de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie en anti-islambeweging Pegida. Zij mogen in speciale demonstratievakken demonstreren. 

Ook supporters van voetbalclub Go Ahead Eagles hebben aangekondigd naar Apeldoorn te komen. De politie is hiervan op de hoogte.

Buitenlandse pers

Niet alleen media uit eigen land komen zaterdag naar Apeldoorn voor de sinterklaasintocht, ook de Japanse nationale tv komt met een cameraploeg. "20 miljoen Japanners gaan we vertellen over de traditie en de zwartepietendiscussie", zegt een journaliste die voor de Japanse tv werkt.

De gemeente Apeldoorn verwacht nog meer buitenlandse media. Vooral persfotografen uit omliggende landen hebben zich aangemeld.

Volg live

Volg alles over de landelijke intocht in Apeldoorn ook via de stories op ons Instagramaccount @rtlnieuws.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-16 08:01:15Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LnJ0bG5pZXV3cy5ubC9uaWV1d3MvbmVkZXJsYW5kL2FydGlrZWwvNDkyMjY1MS9zaW50ZXJrbGFhcy1pbnRvY2h0LWFwZWxkb29ybi16d2FydGUtcm9ldHZlZWctcGlldC1kZW1vbnN0cmF0aWVz0gEA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.