Search

JIT: hooggeplaatste Russen genoemd in telefoongesprekken over MH17 - RTL Nieuws

JIT: hooggeplaatste Russen genoemd in telefoongesprekken over MH17 - RTL Nieuws

Het JIT openbaart een aantal telefoongesprekken, onder andere van Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Uit recente analyses blijkt volgens politiechef Andy Kraag dat de Russische invloed op de separatisten verder ging dan alleen militaire steun. 

Nauwe banden met Rusland

In de telefoongesprekken valt de naam van Sergej Shoigoe, de Russische minister van Defensie. Ook wordt de naam van Smirnov genoemd, een topman van de Russische geheime dienst. Via beveiligde telefoonlijnen communiceren separatisten en Russische functionarissen, zo maakt het JIT bekend. "De telefoonnummers komen uit dezelfde reeks en lijken verstrekt te zijn door de Russische veiligheidsdienst FSB", staat in het persbericht.

Nabestaanden zijn vanochtend geïnformeerd over de nieuwe getuigenoproep. Het gaat volgens de onderzoekers over 'de hiërarchie in de bevelslijn' tussen de separatisten in Oost-Oekraïne en Rusland. "Het doel is om meer getuigen te horen die kunnen verklaren over wie de opdracht gaf voor de inzet van de BUK TELAR op 17 juli 2014", zo schrijft het JIT in een mail.

Vier verdachten

In juni heeft het JIT al aangekondigd dat het de link tussen de machthebbers in Moskou en de daders verder gaat onderzoeken. Dat wordt nu met een nieuwe getuigenoproep verder onderzocht. 

Op 19 juni van dit jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend dat vier verdachten worden aangeklaagd voor betrokkenheid bij de ramp met MH17. Zij worden vanaf 9 maart 2020 vervolgd voor moord. De getuigenoproep van vandaag heeft geen invloed op de rechtszaak tegen de vier verdachten.

Druk opgevoerd

"De druk wordt opgevoerd richting Moskou", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Nu in de telefoongesprekken enkele opvallende namen worden genoemd, is de hoop van het JIT dat steeds meer informatie en de link tussen MH17 en Moskou duidelijker wordt."

298 doden

Bij de ramp met MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. In juli was het vijf jaar geleden dat de vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket, afkomstig van de 53ste luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-14 11:00:55Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnJ0bG5pZXV3cy5ubC9uaWV1d3MvYXJ0aWtlbC80OTIxMDAxL21oMTctZ2V0dWlnZW5vcHJvZXAtcnVzbGFuZC1zZXBlcmF0aXN0ZW4tb29zdC1vZWtyYWluZdIBAA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.