Search

Dodental na grimmige protesten in Irak nadert honderd - NU.nl

Dodental na grimmige protesten in Irak nadert honderd - NU.nl

De heftige protesten in Irak van deze week hebben tot nu toe tot bijna honderd doden en ruim vierduizend gewonden geleid, meldt persbureau AFP zaterdag. In de hoofdstad Bagdad is de avondklok die donderdag was ingesteld zaterdag weer opgeheven.

De protesten begonnen afgelopen dinsdag in de hoofdstad Bagdad, maar in de loop van de week werd ook in andere plaatsen gedemonstreerd. Irakezen voeren actie tegen de regering van premier Adel Abdul-Mahdi vanwege het gebrek aan werkgelegenheid, tekortschietende basisdienstverlening en de corruptie in het land.

Duizenden mensen gingen de straat op. Bij de demonstraties raakten honderden mensen gewond toen de Iraakse veiligheidsdiensten onder andere traangas, waterkanonnen en vuurwapens tegen hen gebruikten.

Volgens het Iraakse leger waren er tijdens de protesten echter ook "voor hen onbekende sluipschutters" aanwezig, meldt de BBC. Die sluipschutters zouden vrijdag vier mensen hebben doodgeschoten, onder wie twee politieagenten.

Inmiddels weer rustig op straat

Premier Abdul-Mahdi zegt de eisen van de demonstranten serieus te nemen en roept de bevolking op om kalm te blijven.

Zaterdag is het in Bagdad vooralsnog weer rustig op straat; het verkeer loopt door zoals normaal en er zijn geen grote menigtes meer op de pleinen. Plekken waar demonstranten zich verzamelden, zijn door de autoriteiten afgesloten met blokkades.

Nieuwsbrief

Let's block ads! (Why?)



2019-10-05 10:10:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3Lm51Lm5sL2J1aXRlbmxhbmQvNjAwMjExMS9kb2RlbnRhbC1uYS1ncmltbWlnZS1wcm90ZXN0ZW4taW4taXJhay1uYWRlcnQtaG9uZGVyZC5odG1s0gFeaHR0cHM6Ly93d3cubnUubmwvYnVpdGVubGFuZC82MDAyMTExL2RvZGVudGFsLW5hLWdyaW1taWdlLXByb3Rlc3Rlbi1pbi1pcmFrLW5hZGVydC1ob25kZXJkLmFtcA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.