Een vrouw van middelbare leeftijd die zaterdag positief testte op het coronavirus in het Erasmus MC in Rotterdam, verbleef voorafgaand daaraan een week in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.
De patiënt verbleef tussen 21 en 28 februari op de intensivecareafdeling van het hospitaal in Gorinchem met zware luchtwegklachten. In die periode was er onder het RIVM-protocol geen aanleiding de patiënt te testen op het coronavirus. Nadat ze was overgeplaatst naar het Rotterdamse Erasmus MC bleek ze besmet met het nieuwe coronavirus. De vrouw ligt in strikte isolatie in het Rotterdamse Erasmus MC.
Om goed in kaart te brengen wat precies de consequenties zijn voor andere patiënten en het personeel in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, is besloten op slot te gaan voor nieuwe patiënten en geen bezoekers meer toe te laten bij huidige patiënten.
Om in kaart te brengen in hoeverre de vrouw in Gorinchem de besmetting aan anderen heeft overgebracht, is een onmiddellijke opname- en bezoekersstop noodzakelijk, aldus Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het RIVM. Volgens hem moet worden uitgezocht wat de consequenties voor het personeel en andere patiënten zijn in het ziekenhuis. Ook het verzorgende personeel wordt onderzocht.
Het is nog niet duidelijk of vrouw in een gebied is geweest waar veel mensen besmet zijn met het coronavirus, zoals het Italiaanse Lombardije. ,,We kunnen dus nog niet uitsluiten dat de besmetting mogelijk in Nederland heeft plaatsgevonden”, aldus een woordvoerder tijdens de persconferentie.
Drie nieuwe besmettingen
Er zijn drie nieuwe gevallen van corona ontdekt in Nederland. Dat heeft minister Bruins zondagmiddag bekendgemaakt. De teller in ons land staat daarmee op tien. De nieuwe gevallen zijn in Gorinchem, Coevorden en in Tilburg vastgesteld.
Een man uit Coevorden en een vrouw uit Tilburg die besmet zijn met het virus hebben carnaval gevierd, meldt het RIVM. In alle nieuwe gevallen doet het RIVM nu contactonderzoek.
Nieuwe maatregelen
Minister Bruins kondigde daarnaast een verbreding aan van een aantal maatregelen. Het RIVM adviseert mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben om thuis te blijven. Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië zijn geweest. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
Delftse vrouw ging uit Italië direct mondkapje dragen
De 23-jarige vrouw uit Delft die positief is getest op het nieuwe coronavirus is aan de beterende hand. Dat meldt een woordvoerder van GGD Haaglanden. De vrouw, die de dag voordat zij op 24 februari terugkwam van vakantie in het Noord-Italiaanse Lombardije klachten ontwikkelde, heeft de afgelopen tijd met een tiental mensen contact gehad. Die mensen worden door GGD Haaglanden benaderd, aldus de woordvoerder.
De Delftse vrouw zit in thuisisolatie. Ze is het zevende bekende besmettingsgeval in Nederland. De vrouw hoest volgens de woordvoerder nog wel, maar heeft geen koorts meer. „Ze heeft milde klachten en een goede conditie”, aldus de woordvoerder. De zegsvrouw geeft aan dat de vrouw heel adequaat heeft gehandeld. Zo is de vrouw bij terugkomst direct een mondkapje gaan dragen en heeft zij de huisarts gebeld en is dus niet naar een spreekuur gegaan. „Ze heeft weinig anderen gezien in de periode dat ze ziek was.”
De mensen met wie de vrouw de afgelopen tijd contact heeft gehad, zijn inmiddels allemaal op de hoogte dat de GGD contact met ze opneemt. Zij moeten hun gezondheid de komende periode in de gaten houden en worden getest als zij ook klachten ontwikkelen die kunnen duiden op het nieuwe coronavirus. Ze hoeven vooralsnog niet in thuisisolatie en kunnen volgens de woordvoerder bijvoorbeeld ook gewoon naar hun werk.
45 Nederlanders in quarantaine in hotels Abu Dhabi
In Abu Dhabi verblijven op dit moment zo’n 45 Nederlanders in quarantaine, in drie hotels. Een aantal van hen is getest op het nieuwe coronavirus, van een aantal is nog onbekend of dit is gebeurd. Alle uitslagen zijn voor zover bekend tot nog toe negatief, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De ambassade heeft met een aantal van de 45 Nederlanders contact, met een aantal anderen wordt geprobeerd contact te leggen. De autoriteiten hebben leiding over de verdere afwikkeling, aldus de woordvoerder. Hoelang de quarantaine nog gaat duren, is nog onbekend.
Bij twee Italiaanse stafleden van een wielerploeg die deelnam aan de Ronde van de Emiraten werd eerder het virus vastgesteld. Naar aanleiding daarvan gingen verschillende hotels op slot. Donderdagavond werden de laatste twee etappes van de wielerronde al geschrapt vanwege de vaststelling van het virus bij de twee stafleden.
Alle renners die deelnamen aan de wielerronde mochten hun hotel niet verlaten en werden getest, waaronder de renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. Bij de testen zijn geen besmettingen bij renners ontdekt. Zeven Nederlandse renners zaten vast in het rennershotel, Wout Poels (Bahrain-Merida), Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Wilco Kelderman (Team Sunweb) en Dylan Groenewegen, Koen Bouwman, Timo Roosen en Jos van Emden van Jumbo-Visma. Die laatste ploeg liet zondagochtend weten dat het team met een vliegtuig onderweg was naar huis.
Ontwikkelingen 1 maart
- In België is een tweede geval van het nieuwe coronavirus geconstateerd. In het land was het virus eerder al opgedoken, maar die patiënt is al genezen. De tweede patiënt ligt in het academisch ziekenhuis van Antwerpen. De vrouw die uit Frankrijk terugkwam meldde zichzelf voor een test.
- In Luxemburg is zaterdagavond een eerste coronageval geconstateerd. Het gaat om een veertiger die vanuit Italië via de Belgische luchthaven van Charleroi naar Luxemburg was teruggekeerd.
- Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de dreiging van het coronavirus wordt overdreven door de media, meldt opiniepeiler Maurice de Hond van Peil.nl op basis van onderzoek. Zes op de tien ondervraagden is volgens zijn enquête die mening toegedaan.
- De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) roept moskeeën op aandacht te hebben voor de adviezen van het RIVM. Moskeebesturen worden opgeroepen in contact te blijven met de GGD en het gemeentebestuur om te bepalen of het belangrijke gezamenlijke vrijdagmiddaggebed kan doorgaan. Datzelfde geldt ook voor de weekendscholen.
- In Iran zijn tot nu toe 54 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus. Bij 978 mensen is het virus vastgesteld. Zaterdag stond het dodental in het land nog op 34.
- Een 78-jarige man die in het Australische Perth werd behandeld is zondag gestorven. Hij was een van de Australiërs die aan boord waren van het cruiseschip Diamond Princess.
- Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus in China loopt voor de tweede dag op rij op. De autoriteiten meldden zondag 573 nieuwe geïnfecteerden. Dat zijn er bijna 150 meer dan een dag geleden. 35 mensen zijn gestorven tegen 47 doden een dag eerder. Tot nu toe heeft het longvirus in het Aziatische land 2870 levens geëist.
- Bijna alle sterfgevallen en nieuwe ziektegevallen in China vonden plaats in Hubei, de centraal-Chinese provincie waar het virus voor het eerst opdook. Bijna 80.000 mensen op het Chinese vasteland zijn nu besmet.
- In Thailand is een eerste dode door het nieuwe coronavirus gemeld. Het gaat om een 35-jarige man die ook aan de tropische infectieziekte dengue leed.
- Het aantal mensen in Zuid-Korea dat besmet is met het nieuwe coronavirus is zondag gestegen tot ruim boven de 3500. De gezondheidsdiensten meldden 376 nieuwe gevallen waardoor het totaal aantal besmettingen in het Aziatische land op 3526 komt te staan. Daegu is de zwaarst getroffen regio. Ongeveer negentig procent van de nieuwe gevallen is daar vastgesteld.
- Een eerste besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld in Armenië. Het gaat om een 29-jarige man die terugkeerde uit buurland Iran.
- De quarantaine van honderden mensen in het Duitse Heinsberg, vlak over de Nederlandse grens, is voorbij. Circa driehonderd mensen die 15 februari een carnavalsevenement hadden bijgewoond in het dorp Gangelt, bij Sittard, en hun familieleden mogen weer gaan en staan waar ze dat wensen.
Loon op Zand
In de Sint Jans Onthoofding-kerk in Loon op Zand is zondag gebeden om een vaccin tegen corona. De mis werd bezocht door een kleine honderd mensen. Het Brabantse dorp is de woonplaats van de 56-jarige man die donderdag als eerste in Nederland werd opgenomen met het coronavirus.
Parochiekerk de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Loon op Zand, een dag nadat bekend is geworden dat een plaatsgenoot in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis is opgenomen met coronavirus Covid-19.
Ⓒ ANP
Ook werd in de kerk een kaarsje aangestoken „om licht te brengen op plekken waar mensen zorgen hebben”, aldus pastoor Peter Luijckx. Met die woorden beëindigde hij een korte inleiding over de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
„Jammer dat we elkaar bij het verlaten van de kerk geen hand meer mochten geven als vredeswens”, reageerde één van de bezoekers op de maatregelen. Die zijn deze week opgedragen door de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Mensen in de kerk kregen zondag ook de hostie niet op de tong, maar in de hand.
De dienst week verder weinig af van normaal, aldus verschillende kerkgangers. „In Loon op Zand laten we ons niet gek maken.”
2020-03-01 14:30:38Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTGh0dHBzOi8vd3d3LnRlbGVncmFhZi5ubC9uaWV1d3MvMTI4OTQzNjUwNS9saXZlLXppZWtlbmh1aXMtZ29yaW5jaGVtLW9wLXNsb3TSAQA?oc=5
Lees volgende >>>>
Bagikan Berita Ini