Search

Coronavirus verspreidt zich verder naar Duitsland, Griekenland en Brazilië - Trouw

Coronavirus verspreidt zich verder naar Duitsland, Griekenland en Brazilië - Trouw

De Duitse coronapatiënt die in Limburg is geweest, blijkt tijdens zijn verblijf in Nederland niet ziek te zijn geweest. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek in Nederland komen te vervallen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dinsdagavond maakte het RIVM bekend dat een Duitse man die positief is getest op het nieuwe coronavirus, een week geleden in Limburg verbleef. De GGD startte daarom direct met zogenoemd contactonderzoek. In de nacht van dinsdag op woensdag werd echter duidelijk dat de Duitse patiënt in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest, ruim een week voordat de Duitser in eigen land klachten kreeg, aldus het RIVM.

Aangezien hij pas ruim een week nadat hij in Nederland was de eerste ziekteverschijnselen kreeg, acht het RIVM de kans nihil dat de Duitser in Nederland mensen heeft besmet, zegt een RIVM-woordvoerder. “Het overgrote deel van de mensen die ziek zijn geworden, is in contact geweest met iemand met ziekteverschijnselen. Transmissie vindt vaak plaats via het opniezen of ophoesten van druppeltjes in de neus of keel. Je moet voldoende virus in je hebben om het te kunnen overdragen.”

Besmettingen en sterfgevallen

Inmiddels zijn voor zover bekend meer dan 80.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus, meer dan 77.000 daarvan in China. Ruim 90 procent van de besmette mensen geneest. Met bijna 1000 besmettingen staat Zuid-Korea op de tweede plek, in Italië zijn ruim 200 mensen besmet. Woensdag werd bekend dat er voor het eerst besmettingen zijn gesignaleerd in Brazilië, waarmee Covid-19 voor het eerst is opdoken in Zuid-Amerika. In Europa verspreidt het virus zich verder uit naar Griekenland. 

2700 mensen zijn inmiddels gestorven aan Covid-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, waarvan ruim 2500 in China. In Italië zijn nu 11 mensen gestorven aan de ziekte. In Frankrijk overleden tot nu toe 2 personen.

Beeld Brechtje Rood

De politiek maakt zich zorgen 

 CDA en D66 willen meer duidelijkheid over de maatregelen die Nederland treft om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Het CDA wil onder meer weten wat minister Bruno Bruins scholen en bedrijven in het grensgebied met Duitsland adviseert. D66 wil weten of de quarantaineperiode van 14 dagen wel voldoende is.

Het virus dook deze week ook in Duitsland op, niet ver van de Nederlandse grens. Rondom het plaatsje Selfkant, net over de grens bij Sittard, blijven scholen en kinderdagverblijven dicht. Het CDA wil weten wat Bruins Nederlandse scholen adviseert “die ook leerlingen hebben die uit het Duitse grensgebied komen” en aan “bedrijven die werknemers hebben uit de getroffen plaats”.

Beide partijen vragen zich af of het wel voldoende is om alleen mensen te testen, die symptomen vertonen. “Worden er op dit moment stappen gezet om preventief te testen op het virus?”, vraagt D66-Kamerlid Anne Diertens.

Besmetting in Duitsland, dode in Frankrijk

In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen werd dinsdag een man met een zware longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Erkelenz na een besmetting met het nieuwe coronavirus. De man zou in kritieke toestand verkeren en is geïsoleerd. De echtgenote van de man vertoont ook symptomen, maar het is nog onduidelijk of ze is besmet met het virus. Het echtpaar is inmiddels overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Düsseldorf. 

In een video op Facebook vertelt Stephan Pusch, de hoogste gezagvoerder in de regio Heinsberg, dat er een crisisteam is geformeerd. De autoriteiten in de regio, het gebied over de grens met de Nederlandse provincie Limburg, hebben uit voorzorg besloten dat scholen en kinderdagverblijven woensdag dicht blijven. Pusch vraagt de inwoners van zijn regio om discipline en waakt voor paniek: mocht iemand klachten hebben adviseert de gezagvoerder diegene om thuis te blijven en vanuit daar een een dokter te bellen, om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. Er wordt nog gekeken of meer maatregelen nodig zijn. 

Ondertussen is er in Frankrijk een tweede patiënt overleden aan het nieuwe coronavirus. Het gaat om een 60-jarige Fransman. Hij overleed ‘s nachts nadat hij dinsdagavond in ernstige toestand naar een ziekenhuis in Parijs was gebracht. Eerder overleed een 80-jarige Chinese toerist aan het virus.

Eerste gevallen in Zuid-Amerika 

Gezondheidsdiensten in Brazilië hebben woensdag voor het eerst een besmetting met het nieuwe coronavirus in het land vastgesteld. Het is daarmee ook het eerste geval van het coronavirus in Zuid-Amerika, melden lokale media. Het ministerie van Volksgezondheid en de lokale gezondheidsdiensten in São Paulo onderzoeken het geval.

Het gaat om een 61-jarige man uit São Paulo die tussen 9 en 21 februari in Noord-Italië is geweest en symptomen van de ziekte vertoont, zoals hoesten, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Hij is nu thuis in quarantaine. “Het is duidelijk dat we ons zorgen maken”, citeerde een lokaal nieuwsportaal de Braziliaanse minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta. De metropool São Paulo is de grootste stad van het land.

Spanje

Aan de andere kant van het Middellandse Zeegebied werd dinsdag op het vasteland van Spanje ook voor het eerst een besmetting met het nieuwe coronavirus gemeld. Daar betreft het een vrouw van in de dertig uit Barcelona.

Eerder stak het virus in Spanje de kop op in Mallorca en op de Canarische eilanden. Op Tenerife bleek een Italiaanse toerist afkomstig uit Lombardije besmet en op het eiland Gomera werd het virus bij een Duitse toerist geconstateerd. Ondertussen verspreidt het coronavirus zich ook in de Italiaanse laars zelf als een ­lopend vuurtje. De regio’s Ligurië, Toscane en Sicilië maakten melding van mensen die besmet zijn. Het totaal aantal besmettingen in Italië staat inmiddels op 322, elf mensen bezweken aan de gevolgen, voornamelijk ouderen.

Spoedoverleg

Om de crisissituatie het hoofd te bieden kwamen de ministers van volksgezondheid uit Italië, Zwitserland, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Kroatië bijeen voor spoedoverleg over de uitbraak.

Ook EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) schoof aan bij de bijeenkomst van de ministers uit de zeven landen. Na de ontmoeting werden geen verklaringen gegeven.

Nederlanders in quarantaine op Tenerife

De gasten van een viersterrenhotel op het Canarische eiland Tenerife zijn afgesloten van de buitenwereld sinds een Italiaanse arts die daar verbleef positief testte op het coronavirus. In Hotel H10 Costa Adeje Palace verblijven zo’n duizend mensen, onder wie zeker dertien Nederlanders en meer dan honderd Belgen.

Iemand in quarantaine in het Costa Adeje Palace-hotel. “Het is een complete lockdown, net zoals bij het cruiseschip.”Beeld EPA

Volgens reisorganisatie TUI moeten de gasten op hun kamer blijven. “Ze worden verzorgd door het hotel”, aldus een woordvoerder. De reisorganisatie heeft tweehonderd klanten uit verschillende landen in het hotel ondergebracht, onder wie zes Nederlanders.

De Nederlanders die in het hotel zitten voelen zich goed, aldus de reisorganisaties waarbij zij hun reis boekten. Corendon, waar twee Nederlanders hun reis boekten, laat weten dat mensen in het hotel rustig zijn. “De mensen kennen het virus, en ze berusten in de situatie.” Het helpt dat het hotel “vrij luxe is”, aldus een woordvoerder. “Het is een goede plek om vast te zitten en het hotel verzorgt hen goed.”

“Het enige vervelende is dat ze op hun kamer moeten blijven. Ze worden veel gebeld door hun familie en vrienden, dus dat is fijn voor ze”, aldus D-Reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat zij geen aanwijzingen hebben dat de Nederlanders in het hotel besmet zijn met het coronavirus.

Van paniek geen sprake

Ook de Belgische hotelgast Carine Van Poucke zei tegen de Belgische VRT dat er van paniek geen sprake is. “De meeste mensen zijn hier aan het zwembad een beetje aan het zonnen of een boek aan het lezen”, aldus Poucke. Het luxehotel beschikt over verschillende zwembaden en restaurants en ligt op 50 meter van het strand.

De 69-jarige Italiaanse arts die maandagmiddag positief testte op het coronavirus is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije waar sprake is van een uitbraak. Hij verbleef vanwege een vakantie in het hotel. Inmiddels is de man in een ziekenhuis op het Spaanse vakantie-eiland in quarantaine geplaatst. Hij is de derde persoon in Spanje die besmet is geraakt. Eerder werd een Duitse toerist ziek op La Gomera, een ander Canarisch eiland, en een Britse man op Mallorca.

Het ministerie van buitenlandse zaken zoekt nog uit hoeveel Nederlanders er precies in het hotel zijn. De dertien die nu bekend zijn, boekten allemaal hun reis via een reisorganisatie. Zes deden dat via D-reizen, vijf via Sunweb en twee via Corendon. De boekingen van D-reizen zijn ondergebracht bij TUI. Het RIVM raadt de Nederlanders aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Amerikaanse soldaat

Ondertussen heeft een 23-jarige Amerikaanse soldaat die gelegerd is in Zuid-Korea heeft het coronavirus opgelopen. De militair is gelegerd in Camp Carroll, op 20 kilometer van Daegu, laten de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea weten. De man is in quarantaine geplaatst in zijn huis buiten de basis. Hij woont momenteel in isolatie buiten de basis.

Volgens de Amerikaanse legerleiding is het de eerste besmetting van een Amerikaanse militair.

Lees ook:

Onrust in Noord-Italië wegens coronavirus: “Er is haast niemand op straat”

Onrust in Italië nu ook daar sinds afgelopen vrijdag het nieuwe coronavirus rondwaart. “Ons dorp ziet er heel vreemd uit. Uitgestorven. 

Let's block ads! (Why?)



2020-02-26 11:15:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMic2h0dHBzOi8vd3d3LnRyb3V3Lm5sL2J1aXRlbmxhbmQvY29yb25hdmlydXMtdmVyc3ByZWlkdC16aWNoLXZlcmRlci1uYWFyLWR1aXRzbGFuZC1ncmlla2VubGFuZC1lbi1icmF6aWxpZX5iMjY2YzM3Mi_SAQA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.