עונת החורף הגשומה ממשיכה לשבור שיאים, ולמרות השבוע הנאה, הכינרת ממשיכה להתמלא. מפלס הכינרת שנמדד הבוקר (רביעי) עומד על מינוס 209.75 מטר מגובה פני הים, פחות ממטר מהקו האדום העליון, שעומד על מינוס 208.8 מטר מגובה פני הים. רק מיום שישי האחרון עלה המפלס בתשעה סנטימטרים.
הכינרת סוערת // צילום: גיל אליהו
דנה בכר, מנהלת אגף מנהלת הכינרת ברשות הכינרת, התייחסה לעליית מפלס הכינרת, ואמרה כי המבקרים בחופיה יגלו נופים שונים משנים קודמות: "הנופשים הרבים שיגיעו לכינרת ימצאו, כי שטחי יבשה אשר שימשו בעונה הקודמת לשהיית יום סמוך לקו המים, נעלמו כמעט לחלוטין ומכוסים כיום במים.
"בהשוואה לעונה הקודמת, כוסה במים שטח חוף של כ-120 דונם ששימש לישיבה ושהייה תחת שמשיות סמוך למים וסוכות ההצלה. צמצום השטח היבשתי סמוך לקו המים ולסוכות ההצלה מביא לצורך בהערכות שונה, תשתיתית ואף תפעולית-שירותית מול הקהל הצפוי לפקוד בהמוניו את החופים החל מחג הפסח", אמרה.
ב-1969 עלתה על גדותיה, ב-2011 כמעט התרוקנה
הפעם האחרונה שהכינרת התקרבה להתמלא הייתה בשנת 2004, אז חסרו לה רק 8 סנטימטרים כדי לגעת בקו האדום העליון. לפני כן, ב-1992, נאלצה רשות המים אף לפתוח את סכר דגניה, בשל כמויות המים שזרמו אז אל הכינרת – לראשונה מאז 1969, אז עלתה הכינרת על גדותיה בשל סערה חורפית עזה. נקודת השפל אגב, נרשמה בין התאריכים 25-29.11.2001, אז עמד מפלס הכינרת על 214.87- מטרים.
ב-30 השנים האחרונות ניתן להבחין במגמה ברורה של ירידה בכמויות המשקעים באזורנו, בממוצע הרב-שנתי. בעוד כמויות המשקעים המגיעות לאזורנו הולכות ופוחתות, בשל שינויי האקלים, הרי שהביקוש למים בישראל רק עולה.
ד"ר עמוס פורת, מנהל גוף האקלים בשירות המטאורולוגי, ציין בשיחה עם "ישראל היום" כי על פי נתוני חודש פברואר בלבד, "עד הבוקר, אנחנו נמצאים (החודש) על קצת פחות מהממוצע לפברואר, אבל צריך לזכור שיש לפנינו לפחות מערכת חורפית אחת בקרוב שכבר צפויה לשפר את מאזן המשקעים החודשי".
ככלל, תמונת המצב הנוכחית העולה מנתוני השירות המטאורולוגי טובה למדי ולפרקים מדהימה: ברוב חלקי הארץ כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה עולות על הממוצע לתקופה המקבילה, כאשר בצפון הארץ ובמישור החוף (ברובו) כמות הגשם עד כה היא 130% עד 170% מהממוצע לתקופה המקבילה ובחלקים מסוימים אף יותר.
חבל הצלה של ממש
עבור הכינרת, אשר עד לא מזמן הייתה על סף נגיעה ב"קו השחור" - שמתחתיו כבר קשה לשאוב מים - מדובר בחבל הצלה של ממש. השאלה הנשאלת היא, כמובן, עד כמה גובה מפלס הכינרת חשוב, והאם - ומתי - ייפתח סכר דגניה, בהנחה שהכינרת תוסיף להתמלא.
פנחס גרין, משנה למנכ"ל רשות הכינרת הביע שביעות רצון רבה מבחינת כמות המשקעים באגן היקוות הכינרת ומפלס האגם עולה יפה. ״גם אם הסכר לא ייפתח השנה, רבים הסיכויים שייפתח בשנה הבאה. החורף הנוכחי יסתיים כשהכינרת במפלס גבוה מאוד בכל מקרה וזו בשורה טובה ומשמחת לתושבי האזור ולכלל אזרחי ישראל״.
בתוך כך, סימנים משמחים במיוחד לעליית הכינרת כבר ניכרים בשטח. כך למשל, צילומי רחפן שערכו ברשות הכינרת לפני שבועיים בכינרת חשפו, כי "האי" שהופיע באגם הלאומי בשנת 2013 נעלם כמעט לגמרי, ורק הצמחייה שעליו מבצבצת מעל פני המים. זאת כתוצאה מהמשקעים המרובים שירדו לאורך החודשיים האחרונים באזור הכינרת ואגן ההיקוות, הגבירו את זרימת הנחלים הנשפכים לאגם והעלו את מפלס המים עד שכיסה את האי כמעט כליל. מי שיעבור כעת באזור יראה רק את צמרות הצמחייה שגדלה על האי, בעוד הקרקע כבר נמצאת מתחת לקו המים.
מפלס הכנרת בחודשים האחרונים
2020-02-26 12:32:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmlzcmFlbGhheW9tLmNvLmlsL2FydGljbGUvNzM2ODU10gEA?oc=5
קרא עוד >>>>
Bagikan Berita Ini