Search

Commandant Iran: 'Beslissing binnen tien seconden genomen, dat was een fout' - NOS

Commandant Iran: 'Beslissing binnen tien seconden genomen, dat was een fout' - NOS

De commandant van de luchtmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde heeft toegegeven dat het Oekraïense vliegtuig dat afgelopen woensdag nabij Teheran werd neergehaald, door hen uit de lucht is geschoten. Volgens generaal Amir Ali Hajizadeh gebeurde dat omdat de Boeing 737 van Ukraine International Airlines werd aangezien voor een kruisraket. Er was bovendien weinig tijd om te reageren.

Hajizadeh zei op een persconferentie dat er een communicatieprobleem was tussen de operator en zijn bovengeschikten. De operator kon geen contact krijgen met militaire leiders, en hij besloot daarom binnen tien seconden om zelf de keuze te maken om de korteafstandsraket af te vuren. "Helaas was dat het verkeerde besluit", aldus de legerleider. De raket zou naast het vliegtuig met 176 mensen aan boord zijn ontploft.

"Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor dit incident", zei de commandant. "Ik wilde dat ik dood was, toen ik hoorde over dit incident." Hij informeerde de autoriteiten dezelfde dag nog. Eerder ontkende Iran nog ten stelligste dat het verantwoordelijk was voor de crash. Vannacht gaf het land toe dat het de Boeing per ongeluk heeft neergehaald.

'Verzoek no-fly zone niet ingewilligd'

Hajizadeh zegt dat de operator van Revolutionaire Garde verschillende keren gevraagd heeft een zogeheten no-fly zone in te stellen. Dat is volgens hem gebruikelijk in een oorlogsituatie. Maar vanwege niet nader genoemde "overwegingen" is daartoe niet besloten door hogerhand.

The New York Times kwam donderdagavond met deze beelden, waarop het moment van de inslag te zien zou zijn:

Let's block ads! (Why?)



2020-01-11 12:56:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiGGh0dHBzOi8vbm9zLm5sL2wvMjMxODE5M9IBcGh0dHBzOi8vYW1wLm5vcy5ubC9hcnRpa2VsLzIzMTgxOTMtY29tbWFuZGFudC1pcmFuLWJlc2xpc3NpbmctYmlubmVuLXRpZW4tc2Vjb25kZW4tZ2Vub21lbi1kYXQtd2FzLWVlbi1mb3V0Lmh0bWw?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.