Search

Boerenprotesten zorgen voor files in avondspits | Binnenland - Telegraaf.nl

Boerenprotesten zorgen voor files in avondspits | Binnenland - Telegraaf.nl

„Omdat de acties zijn afgelopen, gaan de boeren weer de weg op. Dat zie je duidelijk terug”, zegt een ANWB-woordvoerder over de files.

De hele dag staat er al minstens honderd kilometer file terwijl het wegennetwerk overdag filevrij hoort te zijn. Boeren hebben op verschillende plekken in het land snelwegen geblokkeerd. Die blokkades zijn lastig te voorspellen. Ze komen en gaan. Op dit moment staat de A1 volledig dicht, is het in Arnhem ’behoorlijk mis’ en in het noorden en oosten van het land zijn problemen.

Files: zo staat het ervoor

In totaal stond er ’s ochtends 450 kilometer file, dat is 250 kilometer meer dan gebruikelijk op woensdagochtend, meldt de ANWB. ’s Middags was de situatie ook ’niet best’. De A37 ten oosten van Emmen was dicht, op de A7 ten oosten van Groningen waren problemen, terwijl ook de A2 tussen Utrecht en Amsterdam werd geblokkeerd. Ook bij Joure was het raak.

Al sinds eind van de middag staat op de A1 een grote file. Die wordt geblokkeerd in de richting van Amsterdam naar Amersfoort. Het filelint loopt van Bussum tot Amersfoort, 22 kilometer volgens de ANWB.

De blokkades verspreiden zich over het land. Steeds komen er nieuwe bij, en beginnen boeren weer te rijden. „De vertraging bij zo’n blokkade loopt echt ontzettend uit de hand, tot meer dan een uur”, aldus de ANWB.

Tijdens de avondspits is het flink mis in Arnhem, zegt de ANWB. Daar gingen boeren weg na een groot protest met ook Duitse collega’s. Naar de Duitse grens staat rond 16.30 uur al 18 kilometer file.

Ook in het oosten en noorden van het land (A7 bij Groningen, A28, provinciale wegen) zijn op verschillende plaatsen files. Elders in het land loopt het vast op de A2, A4 en A15. Toch valt de algehele schade – zo’n 540 kilometer file – relatief mee, deels omdat woensdag traditioneel een rustige dag is. Iets voor zeven uur ’s avonds stond er nog slechts honderd kilometer file.

Spookrijders

De A12 is woensdagavond bij Beek versperd door actievoerders. „Gevolg: ruim 21 kilometer file”, aldus Rijkswaterstaat, die weggebruikers sommeert het ’wel veilig te houden’. Zo waren er spookrijders actief. „Samen met de politie proberen we de situatie zo veilig mogelijk te laten verlopen”, laat Rijkswaterstaat daar nog over weten.

De politie heeft de spookrijdende boeren weggestuurd. Ze verlieten bij de eerste afslag de snelweg. De politie heeft geen boetes uitgedeeld. De ’prioriteit’ lag bij het beëindigen van de gevaarlijke situatie, laat men weten.

Ook in Amsterdam

Grensovergangen zijn in het oosten van het land nog gesloten. Dat resulteert tot veel extra reistijd. Ook trekken boeren de binnenstad van enkele grote steden in, waaronder Nijmegen. Zelfs de hoofdstedelijke inwoners kregen de schrik van hun leven.

Journalist belaagd

Al de hele dag zijn er protesten. Boeren hielden barbecues op de snelweg, reden in een indrukwekkende colonne met Duitse collega’s naar Arnhem, bestookten een NOS-verslaggever met ’fake news’-stickers en houden de hele dag op verschillende plekken in het land het verkeer op met blokkades.

Actievoerders hadden woensdagochtend onder meer het mediapark in Hilversum geblokkeerd. Ook het provinciehuis in Arnhem werd gesloten op last van de politie. Op het Malieveld in Den Haag kwamen tientallen tractoren te staan.

Boetes

Het gaat om een versnipperde actie, van verschillende groepen. De politie deelde tientallen boetes uit. Tegelijkertijd legt de politie uit waarom het veelal koos om géén boete uit te delen.

Duitse boeren én politie hier

De Duitse politie begeleidt boeren uit hun land via de snelwegen A12 en A18 naar de grens. Ruim honderd Duitse boeren kwamen in de ochtend op hun trekkers naar Nederland om mee te demonstreren tegen het stikstofbeleid.

De meeste Duitse boeren verzamelden zich uiteindelijk in Arnhem voor het provinciehuis. Daar waren ook veel Duitse agenten op de been om hun Nederlandse collega's bij te staan. De actie verliep zonder incidenten.

Boerenprotest zorgt voor discussie

Het land lijkt verdeeld over de acties. Op sociale media worden de protestacties geroemd en bewierookt, maar niet meer zo eensgezind als voorheen. De boeren krijgen ook veel kritiek voor hun onorthodoxe manier van actievoeren.

Tekst loopt verder onder de reacties.

Jesse Klaver

Net als bij voorgaande protesten hebben de boeren een stevige focus op de politieke boodschap. Daarbij wordt geageerd tegen het beleid (stikstof) zelf maar ook specifiek tegen politici. Jesse Klaver moet het ontgelden. Hij is ’wanted’ volgens sommigen.

De politicus slaat terug door te stellen dat het ’recht van de trekker’ regeert.

In Den Haag staan voertuigen, opgetuigd met protestborden en omgekeerde Nederlandse vlaggen, opgesteld in de berm van het Malieveld ter hoogte van het provinciehuis van Zuid-Holland. Het protest verloopt rustig. Om te voorkomen dat actievoerders naar het stadscentrum gaan, is het Korte Voorhout afgezet voor het verkeer. PVV-leider Geert Wilders brengt een bezoek aan de boeren. Wilders deelde oliebollen uit aan boeren en bouwers.

Mediapark

Rondom het Mediapark in Hilversum is een grote actie beziggeweest. De hele stad stond lange tijd muurvast vanwege honderden trekkers die de hoofdingang van het Mediapark hadden geblokkeerd. Er waren vlaggen, harde muziek en de bekende borden als ’geen boer, geen voer’.

Lees verder onder de foto.

Boeren op het Mediapark.

Boeren op het Mediapark.

De boeren eisten zendtijd op televisie zodat ze „het hele echte verhaal kunnen vertellen zodat iedereen in Nederland dat kan horen”, aldus een boer ter plekke. Maar de zendtijd wordt ze geweigerd door de NOS.

Woede over NOS

Volgens een aanwezige boer „trekken jullie volledig naar links”. Een andere boer verweet de NOS heel erg de nadruk te hebben gelegd op de opmerking van boer Mark van den Oever, die een vergelijking maakte tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zei dat Van den Oever die opmerkingen „misschien niet had moeten maken en dat hij mensen kent die ervan moesten huilen.”

In een verklaring zeggen de boeren dat ze worden weggezet „als milieuvervuilers, subsidieprofiteurs, overbodig en nutteloos, dit terwijl we eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Nederlanders zijn.” Ze eisten dat de NOS zijn berichtgeving aanpast.

’Publieksvriendelijk’

Het is onduidelijk hoelang de boeren van plan zijn in Hilversum te blijven. Boer Marc uit de omgeving van Barneveld zegt dat ’publieksvriendelijkheid het belangrijkste is’. „We willen een signaal maken en zijn voor de lunch weer weg.” Een andere boer, die uren onderweg is geweest vanuit Nijkerk, is stelliger. „We blijven heel de dag en als het moet langer.”

Lees verder onder de video

Voor Frits Korrel uit Wilnis is ’de maat vol’. De boer én grondwerker is met een enorme shovel naar het Mediapark komen rijden en staat helemaal vooraan. „Het moet allemaal veel sneller”, vindt de 56-jarige actievoerder. „Dan hebben ze nu besloten om honderd te gaan rijden zodat wij aan het werk kunnen blijven. Maar wanneer gebeurt dat? In maart. Je kan toch meteen de matrixborden aanpassen?” Als het aan Korrel ligt, wordt het ’oorlog’. „Misschien wat overdreven, maar er moet echt wat veranderen.”

Eindhoven

In Eindhoven werden tractoren ’s ochtends weggehaald van het Stadhuisplein. Volgens de gemeente werd dat gedaan in verband met druk op de onderliggende parkeerkelder. De boeren moesten hun protest op een andere locatie voortzetten.

Tata Steel

Ook bij Tata Steel in IJmuiden hebben boeren zich woensdag met hun trekkers verzameld. De politie is eveneens aanwezig. Die zegt dat er van een blokkade geen sprake is. „Alles gaat in goed overleg met het bedrijf.”

Agenten zijn er om een en ander in goede banen te leiden. Zonder grote problemen zijn de boeren rond 12.15 uur weer vertrokken. De protestactie verliep volgens Tata Steel rustig. Boeren kregen koffie en koekjes aangeboden.

Boetes: 380 euro

De politie heeft op verschillende plekken hard opgetreden tegen de boeren. Zo’n veertig boeren kregen een boete op de A2 bij Ouderkerk a/d Amstel richting Amsterdam. Ook in het Brabantse Bavel werden boetes uitgedeeld: zo’n twintig, na een actie van motoragenten.

Drie boeren hebben een boete gekregen in Noord-Holland. Op de A59 bij Rosmalen zijn vijf bestuurders van tractoren van de snelweg gehaald en bekeurd. Ze krijgen een boete van 380 euro.

Barbecue op de A1

Op de A1 bij De Lutte (Overijssel) waren honderden bouwers en boeren aan het barbecueën. Ze blokkeerden beide kanten van de snelweg. Bij de barbecue-actie is actiegroep Bouw in Verzet betrokken. Zo’n vijfhonderd mensen deden mee aan de actie. De boeren zijn inmiddels vertrokken en de weg gaat weer open.

Ook op de A2 bij Beesd steken boeren de barbecue aan.

Ook op de A2 bij Beesd steken boeren de barbecue aan.

Jelco Beijer van Bouw in Verzet zegt dat het kabinet 72 uur krijgt om het oude beleid voor de PFAS terug te draaien. „Het moet niet zo zijn dat boeren de vergunning in moeten leveren, zodat de bouwers vergunning krijgen om te bouwen. Het moet net zo worden als voorheen, met dezelfde regels.”

Niet alleen op de A1 bij De Lutte hebben bouwers en boeren de barbecue aangestoken. Op sociale media is te zien dat ook op de A28 bij Hoogeveen (Drenthe) hamburgers worden gebakken en ook bij de Amercentrale in Geertruidenberg (Noord-Brabant) hebben boeren de barbecue aangestoken.

Provinciehuis Arnhem

Honderden Nederlandse en Duitse boeren stonden ’s ochtends bij het Gelderse provinciehuis in Arnhem. De Markt voor het provinciehuis was helemaal vol. Andere parkeerplaatsen in de buurt zijn vrijgemaakt om trekkers te parkeren.

De colonne trekkers in Arnhem is indrukwekkend.

De colonne trekkers in Arnhem is indrukwekkend.

De gemeente Arnhem adviseerde bezoekers om het centrum van de stad te mijden vanwege de actie. Het verkeer in en rond Arnhem heeft grote hinder gehad van de tractoren op de weg. Die zijn daar ’s middags weer weggegaan en dat werd gemerkt.

Distributiecentrum

Actievoerders zijn met tractoren naar een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg gegaan. Ook een centrum in Breda van Jumbo was doelwit. Maar de ’leveranties zijn niet in gevaar geweest’, reageert een woordvoerder van Albert Heijn. Vrachtwagens konden hun lading gewoon afleveren.

Boeren verzamelen zich bij het TT-circuit in Assen.

Boeren verzamelen zich bij het TT-circuit in Assen.

Op foto’s van een distributiecentrum in Zaandam is ook te zien dat trekkers aankomen. Bronnen binnen de supermarktketen melden dat er ’intern overleg’ is gevoerd vanwege de ’boeren-call’, maar volgens een woordvoerder is ook daar het distributiecentrum niet daadwerkelijk geblokkeerd.

Trekkers bij het AH-distributiecentrum in Zaandam.

Trekkers bij het AH-distributiecentrum in Zaandam.

Via media en sociale media verneemt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ook dat er bij andere distributiecentra acties zijn geweest, maar signalen van blokkades krijgt de organisatie niet.

De rechter heeft eerder een protest van Farmers Defence Force (FDF) bij distributiecentra verboden. De boeren mogen van de rechter niet de bevoorrading van supermarkten platleggen.

Duitse en Belgische boeren aanwezig

„Strijders, pak je trekker met spandoek en houd het netjes”, luidt de oproep in een groepsapp waarin Friese boeren aankondigen in kleine groepjes langzaam te rijden over de A7 en A32.

Anders dan tijdens actiedagen in oktober staan de agrariërs niet alleen. De boeren krijgen niet alleen hulp uit de bouw- en transportsector, maar ook groepjes Duitse en Belgische boeren willen zich aansluiten bij het protest.

De stichting bouw in verzet merkt dat demostranten zelf acties organiseren, maar stelt in een reactie alleen verantwoordelijkheid voor eigen initiatieven te kunnen dragen.

„Wij zien en horen veel losstaande acties vanuit eigen initiatief”, schrijft de stichting in een persbericht. „Wij begrijpen de boosheid, maar hebben zelf goedgeplande acties vandaag en kunnen dit dus niet ondersteunen.”

Spontane actie Binnenhof

Gisteravond hielden boeren al een spontane actie met trekkers rond het Binnenhof in Den Haag. Een tot in de puntjes voorbereide ’verrassingsaanval’, klonk het in de agrarische sector.

De actie op het Binnenhof.

De actie op het Binnenhof.

De rechter heeft verboden dat boeren distributiecentra voor supermarkten blokkeren. Dat besluit volgde gisteren op het kort geding dat supermarktkoepel CBL tegen de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had aangespannen. Er volgen hoge geldboetes als zulke blokkade er toch komen. Niettemin lijkt de actiebereidheid groot.

Deal uitgelekt

Gisteravond lekte ook uit dat er een deal is tussen het kabinet en het Landbouwcollectief om tot een oplossing in de stikstofcrisis te komen. Maar dat is niet genoeg om de acties vandaag te staken. De deal zal vanmorgen officieel bekend worden gemaakt.

Volgens actiegroep FDF is er echter nog geen sprake van een uitgewerkt akkoord. Actieboeren willen daarom nog steeds hun punt maken.

Let's block ads! (Why?)



2019-12-18 16:43:21Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnRlbGVncmFhZi5ubC9uaWV1d3MvMTgwNzAzNzQyNC9ib2VyZW5wcm90ZXN0ZW4tem9yZ2VuLXZvb3ItZmlsZXMtaW4tYXZvbmRzcGl0c9IBAA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.