Search

Sinterklaas is weer in het land! | Binnenland - Telegraaf.nl

Sinterklaas is weer in het land! | Binnenland - Telegraaf.nl

Volg de intocht op meerdere plekken in het land live via de twitterfeed van onze verslaggevers onderaan dit artikel.

In Apeldoorn bracht een antieke stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij de Sint naar de stad. In de meeste andere steden, zoals Den Haag, arriveerde de oude baas traditioneel per stoomboot. Roetveegpieten en Zwarte Pieten maken kinderen blij met dolle streken en handenvol pepernoten.

Veel families moesten de kou doorstaan om al vroeg een goed plaatsje te bemachtigen. „Wij stonden hier vanochtend als allereerste”, zegt de eveneens verklede moeder Chantal. Ze is er samen met een goede vriendin en hun beide gezinnen. Het was een kwestie van vroeg opstaan, want hun kroost wilde absoluut verkleed naar deze sinterklaasintocht, zegt de Apeldoornse. Lachend: „Vanmorgen hebben we veel gezongen. De stemmen alvast een beetje warmgedraaid.”

„Wij stonden hier vanochtend als allereerste”, beweert moeder Chantal, die met haar vriendin en hun twee gezinnen naar de intocht in Apeldoorn is gekomen.

„Wij stonden hier vanochtend als allereerste”, beweert moeder Chantal, die met haar vriendin en hun twee gezinnen naar de intocht in Apeldoorn is gekomen.

Aftellen

Eén van de kinderen, Jente (7) heeft volgens zijn moeder 60 dagen afgeteld, omdat hij sinds de zomer heeft uitgekeken naar dit feest. „Als de zomervakantie voorbij is, zegt-ie: Het is alweer bijna Sinterklaas.” Net als de anderen in hetzelfde groepje wachtte de jongen vooral op Malle. ,,Daarna is de Hoofdpiet het populairst, vertellen ze in koor. „Smeerpoetspiet niet, want die maakt dan mijn jas helemaal vies. Die is nieuw en komt voor het eerst naar Nederland”, weten Evelien en Sinne (allebei 9).

"’Als de zomervakantie voorbij is, zegt-ie: Het is alweer bijna Sinterklaas’"

Er zijn veel agenten en beveiligers op de been, ook ’in burger’. In het stadskantoor van de gemeente dat het dichtst bij het stations staat, is het hoofdkwartier van de organisatie ingericht. Van twee groeperingen die ’pro-piet’ zijn, is bekend dat ze vandaag willen protesteren. Die staan daarom in speciale vakken.

Scheveningse haven

In Den Haag verloopt de intocht van de bebaarde kindervriend redelijk gemoedelijk. Honderden kinderen gillen hun kelen schor als de stokoude weldoener na elven voet aan wal zet in de haven van Scheveningen. Waarnemend burgemeester Remkes doet zijn best om mee te deinen op het ritme van de muziek.

In Scheveningen kwam Sinterklaas wel per stoomboot aan.

In Scheveningen kwam Sinterklaas wel per stoomboot aan.

Moeder Bellamy en haar dochter Destiny genieten volop. Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van haar dochter. Al zijn ze hier in de Hofstad wel een beetje klaar met de Pietendiscussie. ,,Het is nu goed zo”, aldus Bellamy. Het valt een andere ouder op dat er dit jaar wel héél veel politie is opgetrommeld. “Maar verder heb ik er weinig van gemerkt.” De sfeer is er prima.

Nostalgie

Ook in Eindhoven staan kinderen te trappelen voor de Goede Sint. ,,Dit is de eerste keer keer dat ik hier ben met de kleinzoon”, zegt een zichtbaar trotse opa Niek met naast hem kleinzoon Djavano op een plekje langs het Eindhovens Kanaal. ,,Hij zal het nog niet begrijpen, maar voor volwassenen is het ook leuk om er bij te zijn. Het is toch nostalgie, je eigen kindertijd een beetje herbeleven, zegt maar.”

Brian met zijn totse moeder Bianca. „Het is zo leuk om je kind te zien genieten.”

Brian met zijn totse moeder Bianca. „Het is zo leuk om je kind te zien genieten.”

Dat is ook voor moeder Bianca van zoon Brian de reden om bij de intocht te zijn. ,,Ja, iedereen kent het opgewonden gevoel als de Sint aankomt. Het is zo leuk om je kind te zien genieten. Nee, hij is niet geschminkt. Zoek daar niets achter”, lacht Bianca’s. ,,Hij is allergisch voor schmink. We gaan gewoon genieten van de intocht. Zwaaien en zingen.”

Grijs en koud

Overigens moeten mensen die naar de intocht van Sinterklaas gaan kijken, zich warm aankleden. Het is vandaag grijs en koud. Bij de landelijke intocht in Apeldoorn blijft het droog, verwacht Weeronline.

Met 6 graden is het kouder dan normaal en door een matige zuidenwind voelt het als 3 graden. Vooral in Groningen, Friesland en op de Wadden is het bij de intocht van hulpsinterklazen waterkoud.

Toeschouwers verzamelen zich langs de route in afwachting van Sinterklaas.

Toeschouwers verzamelen zich langs de route in afwachting van Sinterklaas.

Het zuiden en vooral het zuidoosten van het land zitten wat dat betreft wat gunstiger, met kans op enkele zonnige perioden.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-16 11:30:29Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSWh0dHBzOi8vd3d3LnRlbGVncmFhZi5ubC9uaWV1d3MvNTIxNDIwODg2L3NpbnRlcmtsYWFzLWlzLXdlZXItaW4taGV0LWxhbmTSAQA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.