Search

Sint-sfeer plaatselijk wat grimmiger | Binnenland - Telegraaf.nl

Sint-sfeer plaatselijk wat grimmiger | Binnenland - Telegraaf.nl

In Leeuwarden staat een handvol demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een speciaal vak, maar daarbuiten staan veel voorstanders van Zwarte Piet tegen ze te schreeuwen. De politie is in groten getale aanwezig om de rust te bewaren. De politie heeft een aantal mensen tegengehouden die met 'verkeerde intenties' naar het plein wilden gaan. Er is niemand gearresteerd.

Op de Koekamp in Den Haag staan enkele honderden mensen. Velen met spandoeken met daarop leuzen tegen Zwarte Piet. Een groepje inwoners scheldt de tegenstanders uit. Voorstanders van Zwarte Piet deelden eerder in de Hofstad juist knuffelberen uit als vreedzaam protest.

In Den Haag heeft een groepje leden van de motorclub Untouchables beertjes uitgedeeld.

In Den Haag heeft een groepje leden van de motorclub Untouchables beertjes uitgedeeld.

Het ging om een groepje leden van de motorclub Untouchables, die zich met zwart geschminkte gezichten tussen het feest mengden. De gratis beertjes kwamen uit een restpartij van een inzamelactie van Ado-voetbalfans. Zij gooien op bezoek in de Kuip traditioneel knuffels vanaf de tweede ring in het vak met patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis. Over de actie zeiden de Zwarte Piet-aanhangers: „het is een kinderfeest. Ja toch?” Nadat de leden door de politie werden gecontroleerd, mochten ze hun weg vervolgen.

KZOP zag ervan af om in Eindhoven te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) haakte af. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is in zes steden de straat op gegaan „voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme.” Dat zijn Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 ’zwarte piet-vrij’ te zijn.

Edwin Wagensveld wordt aangehouden in Apeldoorn.

Edwin Wagensveld wordt aangehouden in Apeldoorn.

In Apeldoorn is Pegida-voorman Edwin Wagensveld, die voorstander is van Zwarte Piet, samen met enkele aanhangers aangehouden door de politie. Hij was verkleed als Zwarte Piet en deelde met medestanders pepernoten uit bij de Onze Lieve Vrouwekerk. De politie greep in toen hij journalisten te woord wilde staan en de demonstranten niet naar het hun toegewezen vak wilden gaan, zegt een politiewoordvoerster.

In Dordrecht staan ongeveer twintig KOZP-aanhangers in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken lijken mild gehouden, met onder meer: ’Feest voor ieder kind’.

ME-busjes

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun vak en is de sfeer grimmig. De politie is uitgerukt om de boel in de hand te houden rondom de demonstratie. Het vak is inmiddels afgezet en niet meer toegankelijk, kleine groepjes pro-, maar ook tegendemonstranten worden tegengehouden.

Het publiek reageert er soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. Mensen die foto’s maken van de KOZP-demonstranten moeten zich van de politie identificeren. Het vak staat dichter op de intocht van vorig jaar. In het centrum is redelijk veel beveiliging en politie, ook met ME-busjes.

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun vak

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun vak

In Nijmegen demonstreren ongeveer honderd tegenstanders. Bij het demonstratievak staan mensen van Amnesty International die kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. Waarnemers zijn ook aanwezig in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen.

In Groningen staat een handvol mensen in het ’voor-vak’. Ook hier inmiddels veel politiemensen, ook te paard. Sinterklaas kwam hier rond 13.30 uur aan en enkele honderden mensen hebben daarop staan wachten. In Eindhoven zijn twee personen opgepakt, maar het feest verliep volgens de politie in goede sfeer.

Posters

In Den Haag en Leeuwarden zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag posters opgehangen met een pro-zwartepietboodschap.

In Den Haag stond erop: ’Den Haag (hartje) Zwarte Piet, niet van zeurpieten’, met een gefotoshopte afbeelding van Kick Out Zwarte Piet-kopstuk Jerry Afriyie in een pietenpak.

De posters in Leeuwarden, ondertekend door ’de Blokkeerpieten’, toonden een tekening van Sinterklaas met het gezicht van Hitler en een hakenkruis op de mijter, voorzien van de tekst ’Ús Pyt bliuwt swart, ús mienskip wit. Wy dogge it foar de bern’ (’Onze Piet blijft zwart, onze gemeenschap wit. We doen het voor de kinderen’).

In Den Haag zijn de posters intussen weggehaald met hulp van winkeliers, inwoners en gemeente. De politie in Leeuwarden meldt dat ze onderzoek doet naar de herkomst van de beledigende pamfletten en vraagt getuigen zich te melden.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-16 13:32:52Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiT2h0dHBzOi8vd3d3LnRlbGVncmFhZi5ubC9uaWV1d3MvMTQ2NjA3MDE1MC9zaW50LXNmZWVyLXBsYWF0c2VsaWprLXdhdC1ncmltbWlnZXLSAQA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.