Search

Nabestaanden na veroordeling Bouterse: 'gevoel van rechtvaardigheid' - NU.nl

Nabestaanden na veroordeling Bouterse: 'gevoel van rechtvaardigheid' - NU.nl

De nabestaanden en familieleden van de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname hebben opgelucht gereageerd op de uitspraak tegen Desi Bouterse. Op vrijdag werd de oud-dictator en huidige president van Suriname schuldig bevonden aan medewerking aan de moordpartij op 8 december 1982 op vijftien mensen.

"Ons geloof in de rechtsstaat van Suriname, en in rechtvaardigheid, is voor een groot deel hersteld", zegt Sunil Oemrawsingh tegen NU.nl. Hij is de neef van de omgekomen universitair docent Sugrim Oemrawsingh en woordvoerder van de Stichting 8 December 1982, de stichting waar ruim honderd familieleden en nabestaanden van de vijftien slachtoffers aan zijn verbonden.

"De gevoelens gaan uiteraard uit naar de weduwen die na de moorden naar Nederland moesten vertrekken", aldus Oemrawsingh "En vooral hun kleine kinderen. Zij hebben nooit de warmte van hun vader gehad. De verdachten die nu terechtstaan, hebben wel hun kinderen op zien groeien."

"Wij hebben een groot gevoel van rechtvaardigheid nu", zegt Oemrawsingh. "Er is onrecht aangedaan. Niet alleen aan de vijftien zonen, maar aan de hele republiek Suriname. De moorden van 8 december hebben de ontwikkeling van onze republiek tegengehouden en ons uit elkaar gedreven. Suriname kende een familieverband dat sterk en groot is geweest. Ook de coup van Bouterse in 1980 heeft Surinaamse families uit elkaar gedreven."

Nabestaanden feliciteerden elkaar

In de rechtszaal mochten maar twee familieleden per slachtoffer aanwezig zijn, onder wie Oemrawsingh. "Onze eerste reactie in de rechtszaal was dat we elkaar gingen feliciteren", zegt hij. "We zijn na al die jaren een grote en hechte familie geworden. Tijdens het uitspreken van het vonnis stond de rechter bij de bespreking van het forensisch onderzoek stil bij welke geweren en patronen zijn gebruikt bij de executies. Daarbij werden de namen genoemd van de slachtoffers en dat maakte een hoop emotie los."

Maar het is volgens Oemrawsingh te vroeg voor felicitaties. "Wij hebben vanaf 2000 gevraagd om een onderzoek naar de moorden op de vijftien zonen van Suriname, we zijn een pad van gerechtigheid opgegaan en zitten nu al twaalf jaar in een rechtszitting. Bouterse heeft nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan."

“Dit is het langste vonnis dat ooit in Suriname is uitgesproken”
Sunil Oemrawsingh

Toch heeft Oemrawsingh er alle vertrouwen in. "Aan het begin van het voorlezen van het vonnis waren er al indicaties dat het deze kant op zou gaan, en die trend zette zich voort. Door de aard en wreedheid van de moorden kon het ook niet anders gaan. De grootste leugen die werd verkondigd, dat CIA-agenten de slachtoffers zouden helpen om een staatsgreep te plegen en dat die op de vlucht zouden zijn geslagen, die is met dit vonnis met wortel en tak bestreden."

'Vonnis werd haarfijn uitgelegd'

De Surinaamse krijgsraad behandelde vrijdag ook de zaken van de verdachten Jimmy Stolk en Arthy Gorré. Stolk is vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs. De zaak-Gorré werd gestopt, omdat hij in 2018 is overleden. Het vonnis tegen de andere twintig verdachten wordt later uitgesproken. "Wij hebben ook recht op beroep als we niet tevreden zijn over de uitspraak", zegt Oemrawsingh. "Het uitgeschreven vonnis wordt later ter beschikking gesteld, dat kan in Suriname nog weken duren."

Oemrawsingh verwacht echter niet dat dat hoger beroep weer twaalf jaar op zich laat wachten. "Dit is het langste vonnis dat ooit in Suriname is uitgesproken, het duurde uren. Het vonnis werd haarfijn uitgelegd en grondig en zorgvuldig gepresenteerd. En het is is zo substantieel dat er details werden genoemd die ook wij weer waren vergeten."

Hij denkt dat de rechter hooguit een jaar nodig zal hebben voor het hoger beroep. En hoe de uitspraak ook zal uitpakken, "wij zullen het hoofd buigen naar wat de rechter beslist", aldus Oemrawsingh.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-30 16:11:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3Lm51Lm5sL2J1aXRlbmxhbmQvNjAxNDU3MS9uYWJlc3RhYW5kZW4taGViYmVuLW5hLXZlcm9vcmRlbGluZy1ib3V0ZXJzZS1nZXZvZWwtdmFuLXJlY2h0dmFhcmRpZ2hlaWQuaHRtbNIBcWh0dHBzOi8vd3d3Lm51Lm5sL2J1aXRlbmxhbmQvNjAxNDU3MS9uYWJlc3RhYW5kZW4taGViYmVuLW5hLXZlcm9vcmRlbGluZy1ib3V0ZXJzZS1nZXZvZWwtdmFuLXJlY2h0dmFhcmRpZ2hlaWQuYW1w?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini

Related Posts :

Powered by Blogger.