Search

Turkije rukt op in Syrië, Verenigde Staten halen IS-gevangenen weg - NU.nl

Turkije rukt op in Syrië, Verenigde Staten halen IS-gevangenen weg - NU.nl

Turkije rukt donderdag verder op in het noordoosten van Syrië. Het land is woensdag begonnen met een offensief en er zouden inmiddels zeker acht doden zijn gevallen. Intussen hebben de Verenigde Staten twee IS-gevangenen uit Syrië gehaald.

In het kort

  • Turkije wil een "veilige zone" creëren in noorden van Syrië.
  • Het Turkse leger is woensdag gestart met offensief.
  • Mogelijk acht doden gevallen door Turkse luchtaanvallen.
  • Internationale gemeenschap veroordeelt het offensief.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil in het noorden van Syrië een "veilige zone" creëren. Die strook van zo'n 225 kilometer lang en 32 kilometer breed moet een soort bufferzone worden in de strijd tegen terrorisme. Ook moet dit leiden tot de terugkeer van zo'n twee miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven.

Het gebied is nu in handen van de Syrian Democratic Forces (SDF), een door de Koerdische YPG geleide coalitie die de afgelopen jaren in samenwerking met de Amerikanen streed tegen Islamitische Staat (IS). Turkije ziet de YPG als een verlengstuk van de PKK, die door verschillende landen als terroristische organisatie wordt gezien.

Volgens de SDF zijn na de inval duizenden mensen het noordoostelijke gebied Ras al Ayn ontvlucht. Door de Turkse luchtaanvallen zijn zeker drie burgers en drie leden van de SDF omgekomen, aldus de coalitie. Ook zouden er tientallen gewonden zijn gevallen.

De aanval begon nadat de VS had laten weten geen rol te spelen in de door Turkije aangekondigde operatie tegen Koerdische strijders in Syrië. De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo zegt in gesprek met PBS NewsHour dat de VS met het vertrek van het Amerikaanse leger uit het noordoosten van Syrië Turkije geen "groen licht" heeft gegeven.

Amerikanen halen prominente IS-strijders weg

Twee prominente IS-strijders die in Syrië vastzaten, zijn door het Amerikaanse leger uit het land gehaald. De mannen worden verdacht van onthoofdingen. Ze staan vanwege hun Britse nationaliteit ook wel bekend als 'The Beatles'.

Waar de gevangenen naartoe zijn gebracht, is niet duidelijk. De Amerikaanse president Donald Trump spreekt van een "door de VS gecontroleerde locatie". Deze maatregel is genomen "voor het geval de Koerden of Turkije de controle verliezen" en gevangen IS-strijders als gevolg daarvan weer vrijkomen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag bijeen om de situatie in Syrië te bespreken. Dat gebeurt op verzoek van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, België en Polen. Nederland veroordeelt het Turkse offensief en heeft de Turkse ambassadeur ontboden om tekst en uitleg te komen geven.

Nieuwsbrief

Let's block ads! (Why?)



2019-10-10 06:45:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3Lm51Lm5sL3N5cmllLzYwMDMwNzcvdHVya2lqZS1ydWt0LW9wLWluLXN5cmllLXZlcmVuaWdkZS1zdGF0ZW4taGFsZW4taXMtZ2V2YW5nZW5lbi13ZWcuaHRtbNIBZWh0dHBzOi8vd3d3Lm51Lm5sL3N5cmllLzYwMDMwNzcvdHVya2lqZS1ydWt0LW9wLWluLXN5cmllLXZlcmVuaWdkZS1zdGF0ZW4taGFsZW4taXMtZ2V2YW5nZW5lbi13ZWcuYW1w?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.