Search

Erdogan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen door te laten - RTL Nieuws

Erdogan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen door te laten - RTL Nieuws

De militaire aanval van Turkije in het noordoosten van het buurland begon gisteravond. Volgens Erdogan zouden sindsdien 109 Syrisch-Koerdische strijders, die Turkije als terroristen beschouwt, zijn gedood. 

De EU keurt de operatie van het Turkse leger in Syrië af en wil dat die stopt.

Grondtroepen

Volgens officiële Turkse bronnen heeft het leger al meer dan 180 militaire doelwitten geraakt.

Gisteravond zijn ook grondtroepen het gebied binnengegaan dat Erdogan als een bufferzone wil inrichten en waar Turkse troepen de Koerdische milities moeten verdrijven.

Bufferzone

Turkije wil een bufferzone van 32 kilometer creëren langs de grens met noord-Syrië. Het land heeft meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen en wil minstens 2 miljoen van hen verplaatsen naar deze veilige zone.

Maar in dit gebied, dat grenst aan zuid-Turkije, zitten nog veel Syrisch-Koerdische strijders waar president Recep Erdogan graag vanaf wil. Turkije ziet hen als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging, die aanslagen heeft gepleegd in Turkije.

30 miljoen Koerden zonder land

Wereldwijd zijn er ruim 30 miljoen Koerden. Ze hebben hun eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn daarmee de grootste etnische groep ter wereld zonder staat. Na de val van het Ottomaanse rijk hebben ze zich verspreid over verschillende landen, waaronder Turkije, Irak, Syrië en Iran.

In die landen leven ze op gespannen voet met de regering. Hun taal en cultuur wordt vaak met intimidatie en geweld onderdrukt. De Koerden strijden daarom voor een eigen, autonome staat.

Amerikaanse steun kwijt

De Syrisch-Koerdische strijders - ook wel YPG genoemd - vochten met steun van Amerika tegen IS in Syrië. De VS zag deze YPG-milities lange tijd als waardevolle bondgenoten en waakte voor hun veiligheid. Maar nu deze strijd is gestreden en IS verdreven, heeft Amerika geen reden meer om hun veiligheid te waarborgen. De VS heeft zich teruggetrokken, de YPG staat er dus alleen voor.

Nederland sluit sancties niet uit

Het Nederlandse kabinet sluit sancties tegen Turkije niet uit na de inval van dat land in het noorden van Syrië. Alle opties worden opengehouden, zei minister Sigrid Kaag in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer wil 'stevige sancties' tegen Turkije.

Kaag benadrukt dat sancties tegen Turkije alleen in Europees verband kunnen worden genomen. Dat geldt ook voor het beperken van wapenexport naar Turkije.

Afkeer in Europa

Politiek verslaggever Fons Lambie ziet dat de Kamer heel erg aandringt op actie. "De minister van Buitenlandse Zaken was dinsdagavond nog heel voorzichtig en dat blijft het kabinet ook: er valt niets uit te sluiten, maar sancties en exportbeperkingen kunnen alleen in EU-verband", zegt Lambie.

"Interessant wordt te zien of EU-landen het nu eens kunnen worden over een stap tegen Turkije, want de afkeer hoor je overal in Europa. Maar het wordt nog ingewikkeld, want de relatie tussen de EU-landen en Turkije is zeer ingewikkeld, door eerdere afspraken met Erdogan over de vluchtelingendeal. Alles wat Ankara opvat als een belediging, kan vervolgens leiden tot problemen voor EU-landen."

Let's block ads! (Why?)



2019-10-10 10:49:13Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieWh0dHBzOi8vd3d3LnJ0bG5pZXV3cy5ubC9uaWV1d3MvYnVpdGVubGFuZC9hcnRpa2VsLzQ4Nzk4NjYvcmVjZXAtZXJkb2dhbi1rb2VyZGlzY2gtc3lyaXNjaGUtc3RyaWpkZXJzLXR1cmtpamUtbm9vcmQtc3lyaWXSAQA?oc=5

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.