Search

Johnson: 'No-deal Brexit' zou 'falen van staatsmanschap zijn' - NU.nl

Johnson: 'No-deal Brexit' zou 'falen van staatsmanschap zijn' - NU.nl

De Britse premier Boris Johnson is maandag op bezoek bij zijn Ierse collega Leo Varadkar. Johnson zou 'no deal' een mislukking van staatsmanschap vinden, "waar we allemaal verantwoordelijkheid voor zouden dragen". Varadkar waarschuwt dat een oplossing voor de Ierse grens, de zogenoemde Irish backstop een harde eis blijft.

"Geen backstop is geen deal", zei de Ierse premier maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie in de Ierse hoofdstad Dublin.

Volgens de huidige planning zullen de Britten op 31 oktober vertrekken uit de Europese Unie, maar er ontbreekt nog altijd een overeenkomst om de Brexit in goede banen te leiden. Een struikelblok is onder meer de zogenoemde backstop - de noodoplossing voor de grens tussen Ierland (EU-lidstaat) en Noord-Ierland (onderdeel van het VK).

Volgens Varadkar zou het schrappen van de backstop neerkomen op uitstel van executie. Na de transitieperiode tot eind 2020 zou er vervolgens alsnog een harde grens ontstaan op het Ierse eiland.

"Nog eens veertien maanden van onzekerheid voor bedrijven, nog eens veertien maanden onzekerheid voor mensen ten noorden en zuiden van de grens. Dus die optie vinden wij helemaal niet aantrekkelijk", aldus Varadkar.

Johnson houdt vertrouwen

De Britse premier Boris Johnson houdt daarnaast vertrouwen in een afloop mét een deal. Hij zegt niet bang te zijn voor wat er zich afspeelt in het Britse parlement en meerdere voorstellen te hebben. Die wil hij alleen niet nog delen met de media.

Met nog anderhalve maand op de klok denkt hij dat er wel degelijk genoeg tijd is om tot een deal te komen, hoewel hij niet verwacht dat die doorbraak maandag al wordt bereikt.

Let's block ads! (Why?)



2019-09-09 09:38:00Z
https://www.nu.nl/brexit/5989913/johnson-no-deal-brexit-zou-falen-van-staatsmanschap-zijn.html

Lees volgende >>>>




Bagikan Berita Ini
Powered by Blogger.